
"Het applicatiebeheer kun je je eigen maken. Ik heb hier heel veel geleerd en ervaring opgebouwd om uiteindelijk functioneel beheerder van Pega te worden."
We spreken met Kemal, 39 jaar en woonachtig in het Brabantse Breda samen met zijn vrouw en kids. Naast zijn werk als applicatiebeheerder heeft hij een heel andere grote passie, namelijk theater. Eén keer per jaar staat hij op het podium, van zingen tot acteren. Zoals hij zelf zegt: “Het is amateurtoneel met een professionele inslag.”
Hij is blij dat hij vijf jaar geleden de stap naar De Mandemakers Groep heeft gemaakt. Wat Kemal vooral aanspreekt in zijn werk? De communicatie binnen de organisatie. Hij is ervan overtuigd dat hij goed is in het contact met verschillende partijen, wat hem in zijn werk én in zijn vrije tijd goed van pas komt. Als we hem vragen of er een verband is tussen zijn twee werelden: toneelspelen en applicatiebeheer, kijkt hij even bedenkelijk, om daarna met een knipoog te antwoorden: “Mijn ervaring op het toneel zorgt ervoor dat ik mij comfortabel voel in verschillende manieren van communiceren, zelfs als je voor 400 mensen staat.”
Van kans naar expertise
Kemal zocht een nieuwe baan, dichter bij huis en in lijn met zijn eerdere werkervaring. Hoewel hij geen specifieke ICT-achtergrond heeft, heeft hij wel ervaring in het implementeren van nieuwe processen rondom applicaties. “Ik werkte eerst in Delft, maar zodra het gezinsleven bij mij zou starten, wist ik dat ik dichter bij huis wilde werken.” vertelt hij. Daarnaast had hij jarenlange ervaring in de keuken-, meubel- en sanitairbranche, waardoor de stap naar De Mandemakers Groep voor hem gelijk vertrouwd aanvoelde. “Wat mij het meeste aansprak aan de vacature was het bezig zijn met het beheren van de applicaties, implementaties van processen en het samenwerken met verschillende collega’s” deelt hij. Ondanks dat Kemal geen ICT opleiding heeft gedaan, kreeg hij toch de kans om zijn ervaring hier in te zetten. "Het applicatiebeheer kun je je eigen maken. Ik heb hier heel veel geleerd en ervaring opgebouwd om uiteindelijk functioneel beheerder van Pega te worden."
“Ik zal het je even uitleggen in Jip en Janneke taal." glimlacht hij. “Pega is een uitgebreide CRM applicatie die we hier aan het implementeren zijn. Het stukje digitalisering doet Pega. Veel afdelingen maken er gebruik van.” Kemal vertelt verder over de route van Pega en wie er allemaal gebruik van maken: het begint bij de verkopers, en de afdeling orderverwerking, met de verkoopapp. Als de order goed is verwerkt, dan zal de afdeling klantenservice via Pega contact opnemen met de klant om de levering te plannen. Dit kan de klant ook zelf doen in de Mijn Omgeving via de website van de betreffende winkel. Daarna volgen de chauffeurs, die via de transportapp precies kunnen zien welke route ze moeten rijden en welke keukens er waar bezorgd moeten worden. Is de keuken netjes bezorgd, dan komt de montage aan bod met de montageapp, waarin ook zij hun route en de te monteren keukens inzien. “En als er iets misgaat, komt de Klantenservice weer in beeld om alles terug te vinden in Pega en is het hele proces rond. Eigenlijk een soort dossier en rode draad wat super handig is.” sluit hij af.
Ennn… Actie
Volgens Kemal is zijn functie héél gevarieerd en is geen dag hetzelfde. "Ik kan van alles plannen, maar als er problemen zijn, moet je eigenlijk alles uit je handen laten vallen en snel schakelen met de juiste partijen zodat iedereen weer verder kan." vertelt hij. Zijn team bestaat uit vijf Pega-beheerders, daarnaast werken er nog vier andere collega’s op de afdeling. Dagelijks controleren ze of alles soepel draait, en zo niet, bepalen ze of het opgelost kan worden zonder ontwikkelaar, of dat er een ticket ingediend moet worden. "We analyseren elk probleem via ons ticketsysteem en lossen het samen op." legt Kemal uit. Ook is hij verantwoordelijk voor het testen van nieuwe applicaties. "Als er iets nieuws wordt ontwikkeld, krijgen we de tijd om het te leren en eigen te maken, zodat we onze collega's optimaal kunnen ondersteunen." Aldus Kemal.
Intensief samenwerken met een dosis humor
Kemal werkt intensief samen met zijn team, en volgens hem moet die klik er zijn. De sfeer op de afdeling is dan ook top. “We zijn heel goed in flauwe grappen maken met elkaar, dat kunnen we heel goed. Maar als het moment er is dat er nood aan de man is, kunnen we ons ook snel herpakken en doorpakken. Je weet precies wat je aan elkaar hebt.” Wat Kemal ook waardeert, is het gevoel dat je altijd bij elkaar kunt aankloppen voor hulp of om even te sparren. “Het geeft je altijd nieuwe inzichten.”
“Tegen m’n kinderen zeg ik altijd: ‘Ik werk met computers.’”
Tijdens het gesprek ontstond een spontane vraag die we Kemal mochten stellen: “Stel, je bent op een verjaardag, hoe zou je je functie aan vrienden of familie uitleggen?” Kemal glimlacht. “Dat moet echt op een Jip en Janneke manier,” zegt hij. “Tegen m’n kinderen zeg ik altijd: ‘Ik werk met computers.’” Aan volwassenen legt hij het anders uit. Dan zegt hij ‘gewoon’ dat hij met een systeem werkt waarmee de verkopers, orderverwerkers, chauffeurs, monteurs en klantenservice werken. Als er iets misgaat, wordt het bij hem gemeld en zorgt hij ervoor dat het probleem wordt opgelost.